Stichting Never Forget ThemScholen

Wij vinden het belangrijk de informatie door te geven aan de nieuwe generatie, zoals de oudere generatie dat aan ons doorgegeven heeft. Dit doen wij onder andere doormiddel van presentaties te geven op scholen. Blijven herdenken, dat is de boodschap die wij de kinderen mee willen geven.


Ook al lijkt 70 jaar ver weg, er zijn nog steeds mensen die het na kunnen vertellen. En is het eigenlijk de meest recente oorlog in ons land. Het is belangrijk hier aandacht aan blijven te besteden. te beseffen van welke vrijheden we nu mogen genieten. Voor deze vrijheid is hard gevochten en zijn veel jonge mannen gesneuveld. En ook vandaag nog, is er altijd een dreiging voor een oorlog, overal ter wereld. Daarom is het belangrijk dat we met zijn allen deze vrijheid blijven bewaken.

In onze presentaties proberen we de oorlog dichterbij de kinderen te laten komen. Het is interessant om in een boek te lezen hoe de Tweede Wereldoorlog in Europa heeft plaatsgevonden. Maar het is nog interessanter om te horen en te zien hoe de Tweede Wereldoorlog in jouw directe omgeving heeft plaatsgevonden. En te zien hoe de soldaten eruit zagen, samen met echte spullen uit die tijd en foto's uit die tijd, waar je ook echt ziet dat die soldaten deze spullen bij zich hadden.

Onze presentaties bestaan meestal uit twee delen.

geschiedenis: Hierin vertellen wij wat er tijdens de oorlog gebeurd is. Wij proberen dit vaak te laten aansluiten bij de locatie van de school en daarbij foto's uit de omgeving te tonen uit de oorlogsjaren. Waarbij veel dingen nog te herkennen zijn, met nu. Deze herkenningspunten laten de oorlog voor de kinderen dichterbij komen. Waarbij vaak beseft word wat er in hun omgeving daadwerkelijk gebeurd is.

De Soldaat: Om de oorlog nog dichterbij te laten komen voor de kinderen dragen wij dezelfde uniformen als de soldaten in die tijd en nemen wij een deel van onze verzameling mee. Hiermee laten we zien wat de soldaten allemaal bij zich hadden, hoe ze moesten vechten. Wij kleden één van onze medewerkers helemaal aan tot een parachutist uit die tijd, die klaar is om uit het vliegtuig te springen.

En uit twee delen bestaande presentatie is geen verplichting, mocht u bijvoorbeeld de geschiedenis al op een andere manier behandeld hebben, kunnen wij het ook alleen over 'De Soldaat' hebben.                  


Waar kunnen wij het over hebben.
Wij zijn vooral actief in de regio Arnhem/Nijmegen. Onze kennis richt zich vooral op Operatie Market Garden en de Slag om de Betuwe door de Amerikaanse 101e Airborne Divisie en het Engelse Hampshire Regimet
Market Garden was de invasie in Nederland die in september 1944 plaats vond, waarbij 30.000 parachutisten van Eindhoven tot Arnhem gedropt zouden worden, waarna een grondleger met tanks via de door parachutisten veroverde bruggen naar Arnhem op zouden rukken. Na vele gevechten, onder andere bij Arnhem, strandde deze operatie in de Betuwe waarna de Betuwe een half jaar aan het front kwam te liggen en hier nog vele gevechten plaats vonden.
De rode lijn in ieder verhaal van ons is het herdenken. Dat we deze mannen en wat ze hebben gedaan, niet mogen vergeten.
 


       

Over welk materiaal beschikken wij.
Wij hebben verschillende uniformen en uitrustingsstukken Wij beschikken voornamelijk over Amerikaanse uniformen en uitrusting. Wij beschikken ook over een Pools en Engels uniform zonder uitrusting. De meeste spullen zijn reproducties, maar er zitten ook originele spullen tussen.
De reden dat wij voornamelijk reproductie materiaal mee zullen nemen, is vanwege de waarde. Originele spullen zijn veel meer waard en onvervangbaar. Om deze waardevolle spullen goed te houden, moeten we hier zuinig mee omgaan. Onze reproductiemateriaal is vaak niet van echt te onderscheiden, maar zoals het woord zegt zijn ze nagemaakt. Deze spullen zijn overigens ook niet goedkoop, maar zijn wel vervangbaar. Doordat wij veel reizen met onze spullen, en de spullen ook daadwerkelijk gebruiken kiezen wij voornamelijk voor reproducties. Enkele originele stukken willen wij u tijdens onze presentaties niet onthouden.

Wij hebben alles om een Amerikaanse parachutist uit de oorlog aan te kleden. Van een veldfles tot de parachute. Op één ding na, en dat zijn de wapens. Vergunningstechnisch is dit erg lastig en we willen ook niet met een geweer voor de klas te staan. Wij hebben wel een wapentas met opvulling erin, om toch het plaatje van de parachutist compleet te maken. 


     Wie geven de presentatie
De presentaties worden gegeven door Martin Veggelers.  Naast het organiseren van herdenkingen, veel lezen en contact houden met veteranen en familieleden van gesneuvelde soldaten heef hij heeft zelf ook 18  keer parachute gesprongen. Dit heef hij gedaan op de manier zoals ze in de oorlog ook uit het vliegtuig sprongen.
Met Martin proberen er altijd 1 of 2 een assistenten mee te komen, welke Martin zullen helpen met het opbouwen aan het aankleden. Soms is het vanwege andere verplichtingen niet mogelijk dat er een assistent mee komt. In dat geval zal Martin alles alleen uitvoeren.

Wat zijn de kosten
Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Om onze werkzaamheden te kunnen blijven uitoefenen vragen wij een vergoeding voor de onkosten die wij draaien voor een presentatie, maar ook dat wij ons materiaal kunnen blijven onderhouden. Voor meer informatie over de onkostenvergoeding kunt u contactmet ons opnemen.

Parachutes
Wij hebben het over parachutisten, daarom komen parachutes meerdere keren ter sprake. Voor veel kinderen blijkt dit toch een interessant onderwerp. Hoe werkt zo'n lap stof? Hoe groot is een parachute? Hoeveel lijnen zitten eraan? Wat als er iets fout gaat? Er komen een hele hoop vragen bij de kinderen op.
Martin, wie de presentaties geeft heeft genoeg ervaring hierin om daar alles over te vertellen. De kinderen kunnen natuurlijk een stukje parachute voelen. En als afsluiter van de presentatie met het aankleden van een parachutist, doen we ook een parachute aan en leggen ook uit hoe de parachute losgaat.
Hoever we hiermee doorgaan hangt af van de tijd die we nog over hebben.
Zo hebben we ook de mogelijkheid een echte parachute helemaal los te trekken. Dit hangt alleen af van de ruimte die we hebben. Want hiervoor moeten we minstens een obstakelvrije ruitme van 10 bij 1 meter hebben. Als laatste hebben we ook nog de mogelijkheid een parachute zogezegd op te blazen. Wanneer u dit wenst dient u dit van tevoren aan te geven. Hiervoor dienen we over een groot stuk grasveld te beschikken, dit stuk gras dient vrij te zijn van obstakels. Daarnaast is dit weersafhankelijk. Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.Informatie 
O
nze presentaties zijn geschikt voor de groepen 6, 7 en 8. Het aantal leerlingen maakt voor ons niet uit. Wij staan het liefste in een gemeenschappelijke ruimte op een podium zodat alle kinderen ons goed kunnen zien. Bij meerdere klassen tijdens een presentatie is dit zeker ons advies. Daarnaast maken wij gebruik van een powerpoint presentatie. Hiervoor is een digibord handig. Wanneer deze niet beschikbaar is, beschikken we eventueel zelf ook nog over een beamer/laptop en scherm. Voor de presentatie proberen zullen wij de ruimte aankleden met een stuk parachute, vlaggen en ons materiaal klaarleggen.


Weet u niet of een presentatie op uw school past of wilt u gewoon meer weten over de presentaties of ons.


Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden. Wij komen graag een keer bij u langs om de stichting en de presentatie toe te lichten en te overleggen hoe we de presentatie voor uw school in elkaar gaan zetten. U kunt contact met ons opnemen via onderstaande gegevens.
Stichting Never Forget
Them
De Bouwert 57
6666 DZ Heteren

Telefoon: 06-27292693
Email: post@never-forget-them.nl